O Đurđevu

Prvo naselje na mestu današnjeg Đurđeva se pominje 1513. godine kao posed sremskog vladike. U turskom periodu ovo naselje je pripadalo titlelskoj nahiji posle čega je potpuno opustelo. Naseljavanje današnjeg Đurđeva je počelo 1800. godine kada su se 203 srpske porodice doselile iz Temerina. Već 1806. godine podignuta je pravoslavna Crkva Sv. Vaznesenja Gospodnjeg. U drugoj polovini 19. veka počinje doseljavanje Rusina iz Ruskog Krstura i Kucure, a Grkokatolička crkva Roždestva Presvete Bogorodice sagrađena je 1900. godine.

Tokom popisa stanovništva 2002. godine evidentiran je broj od 5250 stanovnika, najveći broj stanovnika od prvih zvaničnih popisa. U 2002. godini najveći skok stanovništva u odnosu na popis iz 1991. godine na teritoriji opštine Žabalj, evidentiran je za naseljeno mesto Đurđevo. Navedeni podaci ukazuju na tendenciju rasta stanovništva, broja objekata pravnih i fizičkih lica, te samim tim i potrebu izgradnje novih objekata, širenja građevinske zone stambenog i poslovnog karaktera.

Reljef đurđevačkog atara je prilično ravničarski. U setvenoj strukturi vodeće mesto zauzima kukuruz, zatim pšenica i ječam, mada pored svega toga Đurđevčane najčešće identifikuju po lubenicama što je najbolji dokaz kvaliteta i tradicije. Lovište lovačkog društva ”Đurđevo” zahvata površinu od 8033 ha sa više vrsta divljači.

Gde se nalazimo: