Hor "Rozanov"

Hor “Rozanov”

U leto 1996. godine ženski kamerni hor Rozanov , obogaćen muskim glasovima, prerastao je u mešoviti sastav sa istim imenom. Na Uskrs iste godine novonastali hor prvi put nastupa javno nastavljajući na takav način običaj, koji je pre toga iz godine u godinu održavao samo ženski hor.

Rozanov sa svojim imenom čuva blagodarnu uspomenu na dirigenta prvog crkvenog hora, koji je pri grkokatoličkoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Đurđevu, a na inicijativu tadašnjeg paroha Đure Bindasa osnovan još oko 1919 godine . Bio je to kapetan ruske vojske u emigraciji Ivan Vladimirovič Rozanov .

Hor učestvuje na bogosluženjima, održao je više samostalnih koncerata u našoj zemlji i inostranstvu. 1997. godine hor je učestvovao na IX međunarodnom seminaru istočnocrkvene muzike u švajcarskom gradu Huru. Gostovao je u Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Nemačkoj, Austriji i Hrvatskoj .

Na repertoaru hora nalaze se klasična dela istočno-crkvene muzike , mahom kompozicije i obrade ruskih napeva ruskih autora: P. Cesnokova, M. Balakireva, A. Arhangelskoga, M. Ipolita-Ivanova, A. F. LJvova, N. Kedrova, A. Kastaljskoga, D. Bortnjanskoga, kao i srpski i bugarski kompozitori: S. St. Mokranjac, D. Hristov, A. Nikolajev – Strumski i drugi. Ipak težiste interpretacije istočnog crkvenog pojanja postavljeno je na Karpatorusinskom (Mukačevskom) prostopjeniju u muzickoj obradi prvog dirigenta hora Rozanov, Marije Hološnjaj , kao i sveštenika Joakima M. Hološnjaja . Veći deo tog muzičkog materijala objavljen je u “Zborniku bogoslužebnih pesama Karpatorusinskog napeva”, (Đurđevo & Novi Sad, 1996).

U maju mesecu 2006. g. hor “Rozanov” je sa samostalnim koncertom u grkokatoličkom hramu ” Rođenja Presvete Bogorodice” označio 10-godišnjicu svog postojanja. Tim povodom je izdata knjiga pod naslovom “Horsko pevanje u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Đurđevu (1918 – 2006) od autora, sveštenika Mihaila Hološnjaja. Knjiga je bogato ilustrovana sa crno-belim fotografijama i detaljnim opisom delatnosti i današnjeg sastava hora “Rozanov”.

Hor broji oko trideset članova raznog uzrasta i raznih zanimanja. Mešovitog je nacionalnog sastava, ekumenskog i multikonfesonalnog opredeljenja.