Хор "Розанов"

Хор “Розанов”

У лето 1996. године женски камерни хор Розанов , обогаћен муским гласовима, прерастао је у мешовити састав са истим именом. На Ускрс исте године новонастали хор први пут наступа јавно настављајући на такав начин обичај, који је пре тога из године у годину одржавао само женски хор.

Розанов са својим именом чува благодарну успомену на диригента првог црквеног хора, који је при гркокатоличкој цркви Рођења Пресвете Богородице у Ђурђеву, а на иницијативу тадашњег пароха Ђуре Биндаса основан још око 1919 године . Био је то капетан руске војске у емиграцији Иван Владимирович Розанов .

Хор учествује на богослужењима, одржао је више самосталних концерата у нашој земљи и иностранству. 1997. године хор је учествовао на IX међународном семинару источноцрквене музике у швајцарском граду Хуру. Гостовао је у Мађарској, Румунији, Словачкој, Немачкој, Аустрији и Хрватској .

На репертоару хора налазе се класична дела источно-црквене музике , махом композиције и обраде руских напева руских аутора: П. Цеснокова, М. Балакирева, А. Архангелскога, М. Иполита-Иванова, А. Ф. Љвова, Н. Кедрова, А. Кастаљскога, Д. Бортњанскога, као и српски и бугарски композитори: С. Ст. Мокрањац, Д. Христов, А. Николајев – Струмски и други. Ипак тежисте интерпретације источног црквеног појања постављено је на Карпаторусинском (Мукачевском) простопјенију у музицкој обради првог диригента хора Розанов, Марије Холошњај , као и свештеника Јоакима М. Холошњаја . Већи део тог музичког материјала објављен је у “Зборнику богослужебних песама Карпаторусинског напева”, (Ђурђево & Нови Сад, 1996).

У мају месецу 2006. г. хор “Розанов” је са самосталним концертом у гркокатоличком храму ” Рођења Пресвете Богородице” означио 10-годишњицу свог постојања. Тим поводом је издата књига под насловом “Хорско певање у цркви Рођења Пресвете Богородице у Ђурђеву (1918 – 2006) од аутора, свештеника Михаила Холошњаја. Књига је богато илустрована са црно-белим фотографијама и детаљним описом делатности и данашњег састава хора “Розанов”.

Хор броји око тридесет чланова разног узраста и разних занимања. Мешовитог је националног састава, екуменског и мултиконфесоналног опредељења.