Kulturno umetničko društvo “Branislav Nušić”

Kulturno umetničko društvo ”Branislav Nušić” Đurđevo postoji od 2000. godine. Ima 46 članova, od čega 34 člana uzrasta od 5 do 15 godina i 12 članova omladinskog uzrasta.

Društvo ima dve sekcije i to pevačku i igračku. Ženska pevačka grupa neguje izvorne pesme i pesme etno karaktera, sa prostora Balkana. Učesnici su mnogih manifestacija kako u mestu tako i širom zemlje i inostranstva. Svojom pesmom su osvojili brojne nagrade, simpatije publike gde god su nastupali.

Igrački sastav neguje tradicionalnu Srpsku igru i tako čuva od zaborava našu bogatu kulturnu baštinu.

Od mnogobrojnih nastupa KUD-a, spomenućemo samo neke: Šajkaški dani (svake godine se održavaju u drugom mestu), Letnja pozornica u Kaću, Dani krajiške pesme i igre u Krajišniku, Bebi exit u Petrovaradinu, Opštinske smotre, Manifestacija Fesel Međunarodni festival igre i pesme ”Kiten” 2005. i 2006. godine, nastup u velikom pozorišnom tetru u Skoplju i mnogi drugi.

Društvo još i pored skromnih novčanih sredstava je i pokretač mnogih humanitarnih akcija. Kao što su deci Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici i humanitarni koncert za poplavljena područja u Banatu.

Probe održavamo u prostorijama dodeljenim na korišćenje, koje delimo sa ostalim udruženjima iz mesta. Problem koji trenutno imamo je nabavka nošnje, koju ćemo nadamo se rešiti uz pomoć donacija.

Postojimo i postojaćemo dugo jer nas drži entuzijazam i na području Opštine Žabalj ne postoji još uvek KUD koje neguje pomenutu tradiciju.