Културно уметничко друштво “Бранислав Нушић”

Културно уметничко друштво ”Бранислав Нушић” Ђурђево постоји од 2000. године. Има 46 чланова, од чега 34 члана узраста од 5 до 15 година и 12 чланова омладинског узраста.

Друштво има две секције и то певачку и играчку. Женска певачка група негује изворне песме и песме етно карактера, са простора Балкана. Учесници су многих манифестација како у месту тако и широм земље и иностранства. Својом песмом су освојили бројне награде, симпатије публике где год су наступали.

Играчки састав негује традиционалну Српску игру и тако чува од заборава нашу богату културну баштину.

Од многобројних наступа КУД-а, споменућемо само неке: Шајкашки дани (сваке године се одржавају у другом месту), Летња позорница у Каћу, Дани крајишке песме и игре у Крајишнику, Беби еxит у Петроварадину, Општинске смотре, Манифестација Фесел Међународни фестивал игре и песме ”Китен” 2005. и 2006. године, наступ у великом позоришном тетру у Скопљу и многи други.

Друштво још и поред скромних новчаних средстава је и покретач многих хуманитарних акција. Као што су деци Дечијег села у Сремској Каменици и хуманитарни концерт за поплављена подручја у Банату.

Пробе одржавамо у просторијама додељеним на коришћење, које делимо са осталим удружењима из места. Проблем који тренутно имамо је набавка ношње, коју ћемо надамо се решити уз помоћ донација.

Постојимо и постојаћемо дуго јер нас држи ентузијазам и на подручју Општине Жабаљ не постоји још увек КУД које негује поменуту традицију.