Drušvo za zaštitu životinja i prirode

Društvo za zaštitu životinja i prirodeOzbiljnija aktivnost na zaštiti životinja u Đurđevu počela je, prvo neformalno, 1986. godine, kroz zalaganje Monike Brukner za zaštitu napuštenih i maltretiranih životinja u neposrednom okruženju. Spasti pse ceo život vezane lancem, bez dovoljno hrane i vode, bez skloništa od sunca, kiše i niskih temperatura, otkupiti izmučene konje od agresivnih nesavesnih vlasnika, dati sklonište i nahraniti životinje bez doma. To je bio početak borbe protiv neosetljivosti prema životinjama nametnut zatečenim realnim stanjem.

Formalno, Društvo za zastitu životinja i prirode Đurđevo registrovano je 1989. godine. Prvo sedište bila je vojvođanska kuća u selu, sa većim dvorištem, u ulici Laze Kostića. A danas, to je moderno uređeni salaš na zapadnoj strani sela, sa dve ulazne kapije, modernim instalacijama i prostorima za životinje uređenim po najvišim svetskim standardima.

Kroz svakodnevnu, istrajnu i iskrenu, borbu za istinu, Društvo za zaštitu životinja i prirode Đurđevo je dobilo podršku Mesne zajednice Đurđevo i Opštine Žabalj. Delovi terena oko salaša u javnom vlasnistvu, među koje spadaju i barski biodiverziteti sa mnoštvom divljih vrsta: riba, vodozemaca i ptica, sa poverenjem su dodeljeni Društvu na gazdovanje.

Danas je to, sa aspekta očuvanja prirode, najatraktivniji deo, ne samo sela Đurdeva, nego i opštine Žabalj i Južnobačkog okruga koji po svojim odlikama sve više poprima karakteristike prirodnog rezervata.

Ciljevi društva:

  • Širenje ideje o poštovanju života na planeti zemlji kroz postovanje životinja i prirode;
  • Informisanje i edukacija o pozitivnim aspektima brige za živi svet;
  • Podrška pojedincima, udruženjima i azilima, bez obzira na mesto organizoivanja i rada;
  • Borba za dostojanstven status životinja u zoološkim vrtovima, odnosno pretvaranje statusa “eksponata” u status živog bića sa svim njegovim pravima;
  • Obavezna kastracija odnosno sterilizacija jedinki koje mogu da izazovu prenaseljenost (psi lutalice, mačke)
  • Obavezna vakcinacija protiv besnila i drugih bolesti.

Gde se nalazimo:

Društvo za zaštitu životinja - mapa

Posetite naš sajt .