Fudbalski klub “Bačka”

Fudbalski klub” Bačka” formiran je 1921.god. Tadašnji gimanazijalac četvrtog razreda, kasnije profesor filozofije i sportski trener, bivši olimpijac iz Tokija 1964.god. Jaša Bakov, doneo je prvu fudbalsku loptu u svoje rodno mesto Đurđevo ( pogledati segment prezentacije – sport ) u novoformirani klub u kojem je i sam igrao kao golman, bek i krilo. Po okolnim mestima igrali su sve do 1923.god. kada je klub i zvanično registrovan tako da današnji FK” Bačka” 2008.godine slavi jubilej- 85. godina rada i postojanja. Klub se uglavnom takmičio u opštinskoj i područnoj ligi. Danas klub teško sastavlja kraj sa krajem, ali egzistira zahvaljujući nekolicini entuzijasta, operativaca i sponzora, kao i ljudi dobre volje. Veliku pomoć i podršku dobija od Skupštine Opštine Žabalj, gde se trenutno i takmiči, tj. u opštinskoj ligi. I pored svega poseduje sedam selekcija:- fudbalsku školu od predškolskog uzrasta, najmanjih pionira do podmlatka, ukupno pet selekcija plus prva ekipa i veterani sa pet trenera. Sagledavajući ove činjenice klub bi mogao da se takmiči i u trećoj a možda i u drugoj ligi kada igrači ne bi odlazili u druge klubove. Međutim, normalno je da svaki igrač u određenom periodu želi da se dokaže i nastavi karijeru u višem rangu takmičenja.U nedostatku finasijskih sredstava klub ne može da ih zadrži, tako da se kvalitetni igrači osipaju iz FK ”Bačke”. Trenutno u višoj ligi i inostranstvu iz našeg rasadnika talenata fudbalom se aktivno bavi dvanaest igrača. Svake godine bar jedan igrač u sezoni pređe u FK” Novi Sad” i FK” Vojvodinu”. Klub poseduje 2 terena: glavni i pomoćni, raspolaže površinom od 7,5 hektara, dva objekta (novi je u izgradnji) sa vodom, strujom, telefonom i gasom. Postoje uslovi odnosno prostor za izgradnju 5 – 6 fudbalskih terena, terena za rukomet, odbojku, košarku, bar 3 terena za tenis, kuglanu, bazen za kupanje, jednom rečju izgradnju sportsko rekreativnog centra ( pogledati idejni projekat zone male privrede, sporta i rekreacije ). U okviru toga potrebno je adaptirati dotrajale stare prostorije i nastaviti sa izgradnjom započetog novog objekta. Izgradnjom ovakvog sportskog centra realizovali bi se uslovi za rad kluba kao i mogućnost velikih klubova za obavljanje priprema svojih ekipa i time bi se ostvarila obostrana korist.

Iz prošlosti kluba govore činjenice o kvalitetnom radu i igri. U vreme drugog svetskog rata odigrana je utakmica sa mađarskim prvoligašem i pobedom FK ”Bačke ” od 4:0, jedan od igrače te selekcije Miroslav Senderak-Bačika postaje član reprezentacije grada Novog Sada rame uz rame sa Vujadinom Boškovim. Sedamdesetih godina gostuje i reprezentacija Čehoslovačke.
U Novosadskoj”Vojvodini”, igrao je Branislav Čepski, koji će kasnije postati dugogodišnji kapiten Zrenjaninskog”Proletera”, gde će potom zaigrati i Silvester Vislavski – Miđa. Vladimir Vrbaški u jednom periodu postaje kapiten”Radničkog”iz Sombora, u generaciji koja je igrala finale kupa sa FK”Crvena Zvezda”, zajedno sa Ilijom Pantelićem. klub se može pohvaliti činjenicom da je jedan od najboljih igrača FK Vojvodine, kasnije internacionalac u Francuskoj – Silvester Takač rođen u Đurđevu. Karijeru fudbalera u Đurđevu započeo je i Đorđe Ćurčić koji je igrao za FK” Novi Sad”, ”Vojvodina” Novi Sad, ”Sloboda” Tuzla, kasnije postaje aktivan igrač u Nemačkoj. Ivan Hološnjaji, bivši igrač FK” Bačke” ‘igrao je u timovima druge lige, kao i u klubovima u Švajcarskoj. Milomir Sivčević igrao je u nekoliko klubova treće i druge lige, u prvoj ligi Republike Srpske, a sada je trenutno igrač slovačkog prvoligaša. Nadareni golgeter, Nebojša Ružić igrač naših klubova igrao e za mađarski MTK i trenutno igra van zemlje. Dva mlada talentovana fudbalera iz Đurđeva imaju šansu da se dokažu u budućnosti. Njihova mladost još nije sve pružila fudbalu.Naravno da postoji još imena uspešnih fudbalera koja nisu pomenuta ali će se u dogledno vreme podaci popunjavati, što znači da će i mlađi dobiti svoju šansu da se nađu ovom tekstu.

Najmasovniji sport u Đurđevu i najuspešniji u prošlosti se dokazao a na nama i vama je da nastavimo na isti način.
Svi igrači na čelu sa Upravom kluba žele da u perspektivi postignu još bolje rezultate, da se u klub učlani još više igrača svih uzrasta i u tome im je potrebno pomoći na sve raspoložive načine – materijalno, finasijski itd.
Takođe, FK ”Bačka” želi da uspostavi kontakte sa svim klubovma i ljudima dobre volje u zemlji i inostranstvu, čime bi se ostvarila šira međusobna saradnja, pomoć u radu i što je najvažnije privukli mladi da se bave sportom što je preduslov za pravilan psiho fizički razvoj.
Javite se putem telefonskih brojeva navedenih osoba za kontak ili putem
email-a Mesne zajednice Đurđevo i dođite u Đurđevo.

Uz sportski pozdrav, želimo vam svako dobro !