Фудбалски клуб “Бачка”

Фудбалски клуб” Бачка” формиран је 1921.год. Тадашњи гиманазијалац четвртог разреда, касније професор филозофије и спортски тренер, бивши олимпијац из Токија 1964.год. Јаша Баков, донео је прву фудбалску лопту у своје родно место Ђурђево ( погледати сегмент презентације – спорт ) у новоформирани клуб у којем је и сам играо као голман, бек и крило. По околним местима играли су све до 1923.год. када је клуб и званично регистрован тако да данашњи ФК” Бачка” 2008.године слави јубилеј- 85. година рада и постојања. Клуб се углавном такмичио у општинској и подручној лиги. Данас клуб тешко саставља крај са крајем, али егзистира захваљујући неколицини ентузијаста, оперативаца и спонзора, као и људи добре воље. Велику помоћ и подршку добија од Скупштине Општине Жабаљ, где се тренутно и такмичи, тј. у општинској лиги. И поред свега поседује седам селекција:- фудбалску школу од предшколског узраста, најмањих пионира до подмлатка, укупно пет селекција плус прва екипа и ветерани са пет тренера. Сагледавајући ове чињенице клуб би могао да се такмичи и у трећој а можда и у другој лиги када играчи не би одлазили у друге клубове. Међутим, нормално је да сваки играч у одређеном периоду жели да се докаже и настави каријеру у вишем рангу такмичења.У недостатку финасијских средстава клуб не може да их задржи, тако да се квалитетни играчи осипају из ФК ”Бачке”. Тренутно у вишој лиги и иностранству из нашег расадника талената фудбалом се активно бави дванаест играча. Сваке године бар један играч у сезони пређе у ФК” Нови Сад” и ФК” Војводину”. Клуб поседује 2 терена: главни и помоћни, располаже површином од 7,5 хектара, два објекта (нови је у изградњи) са водом, струјом, телефоном и гасом. Постоје услови односно простор за изградњу 5 – 6 фудбалских терена, терена за рукомет, одбојку, кошарку, бар 3 терена за тенис, куглану, базен за купање, једном речју изградњу спортско рекреативног центра ( погледати идејни пројекат зоне мале привреде, спорта и рекреације ). У оквиру тога потребно је адаптирати дотрајале старе просторије и наставити са изградњом започетог новог објекта. Изградњом оваквог спортског центра реализовали би се услови за рад клуба као и могућност великих клубова за обављање припрема својих екипа и тиме би се остварила обострана корист.

Из прошлости клуба говоре чињенице о квалитетном раду и игри. У време другог светског рата одиграна је утакмица са мађарским прволигашем и победом ФК ”Бачке ” од 4:0, један од играче те селекције Мирослав Сендерак-Бачика постаје члан репрезентације града Новог Сада раме уз раме са Вујадином Бошковим. Седамдесетих година гостује и репрезентација Чехословачке.
У Новосадској”Војводини”, играо је Бранислав Чепски, који ће касније постати дугогодишњи капитен Зрењанинског”Пролетера”, где ће потом заиграти и Силвестер Виславски – Миђа. Владимир Врбашки у једном периоду постаје капитен”Радничког”из Сомбора, у генерацији која је играла финале купа са ФК”Црвена Звезда”, заједно са Илијом Пантелићем. клуб се може похвалити чињеницом да је један од најбољих играча ФК Војводине, касније интернационалац у Француској – Силвестер Такач рођен у Ђурђеву. Каријеру фудбалера у Ђурђеву започео је и Ђорђе Ћурчић који је играо за ФК” Нови Сад”, ”Војводина” Нови Сад, ”Слобода” Тузла, касније постаје активан играч у Немачкој. Иван Холошњаји, бивши играч ФК” Бачке” ‘играо је у тимовима друге лиге, као и у клубовима у Швајцарској. Миломир Сивчевић играо је у неколико клубова треће и друге лиге, у првој лиги Републике Српске, а сада је тренутно играч словачког прволигаша. Надарени голгетер, Небојша Ружић играч наших клубова играо е за мађарски МТК и тренутно игра ван земље. Два млада талентована фудбалера из Ђурђева имају шансу да се докажу у будућности. Њихова младост још није све пружила фудбалу.Наравно да постоји још имена успешних фудбалера која нису поменута али ће се у догледно време подаци попуњавати, што значи да ће и млађи добити своју шансу да се нађу овом тексту.

Најмасовнији спорт у Ђурђеву и најуспешнији у прошлости се доказао а на нама и вама је да наставимо на исти начин.
Сви играчи на челу са Управом клуба желе да у перспективи постигну још боље резултате, да се у клуб учлани још више играча свих узраста и у томе им је потребно помоћи на све расположиве начине – материјално, финасијски итд.
Такође, ФК ”Бачка” жели да успостави контакте са свим клубовма и људима добре воље у земљи и иностранству, чиме би се остварила шира међусобна сарадња, помоћ у раду и што је најважније привукли млади да се баве спортом што је предуслов за правилан психо физички развој.
Јавите се путем телефонских бројева наведених особа за контак или путем
емаил-а Месне заједнице Ђурђево и дођите у Ђурђево.

Уз спортски поздрав, желимо вам свако добро !